2015. január 8., csütörtök

Borovickij domb, Moszkva

 Itt található Moszkva történelmi épületeinek nagy része.
Kreml a modern szóhasználatban Moszkva közepének fallal körülvett történelmi épületegyüttesét, Oroszország kulturális és hatalmi központját, uralkodóinak és döntéshozóinak székhelyét jelenti. A kreml szó eredetileg olyan fellegvárat, citadellát jelölt, melyet az ősi orosz városokban építettek, és amelyből több is maradt. A moszkvai Kreml a Borovickij dombra épült, és mára a Világörökség része, a világ egyik leghíresebb épületegyüttese lett. A szabálytalan háromszöget alkotó fal hossza 2235 m, magassága 5 és 19 m között váltakozik. A falakat és bástyákat 1485-1495 között emelték a III. Iván által behívott olasz mesterek irányításával, eredetileg 18 védőbástya készült. Találunk itt pár remek ortodox templomot-székesegyházat , aranyozott kupolával. :)

Vörös tér Moszkva és Oroszország leghíresebb tere, az orosz történelem sok fontos eseményének színhelye. A Moszkva folyó partján a Borovickij dombon, a Kreml és az egykori üzleti negyed, a Kitaj-gorod között fekszik. Kulturális és történelmi értékeik miatt 1990-ben a Kreml épületegyüttese és a Vörös tér az első oroszországi helyszínek között került fel az UNESCO világörökség listájára.
Az épületek nagy része vörös-tégla színű , ami alapból szerintem elég különleges, ezeket a színárnyalatokat még mostanság is használják a modern építészetben  :)

A Vörös tér olyan rangos épületeket foglal magába , mint például a Szent Bazil székesegyházat , ami sokak szerint , szerintem is a tér legkülönlegesebb építménye , ortodox pompa mintapéldánya , minden tornya más mintájú és elképesztő egyszerűen..
 GUM (az „állami áruház” orosz szavainak rövidítése), korábbi nevén a Felső kereskedősor, a korábbi kereskedősor helyett épült 18901893-ban. A kétemeletes, üvegtetős épület három hosszú passzázsában eredetileg kb. 1000 kisebb üzlet és magánáruda részére volt hely.Mellette emelkedik a néhány éve újra felépített Kazány-katedrális , és ott van még Államtörténeti múzeum és a Kreml híres tornya a Spaszkaja torony , mind nagyon passzolnak egymáshoz és emelik a tér látványát.








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése